3 Ocak 2016 Pazar

ALEXANDR RADİŞÇEV


·         Varlıklı zengin bir ailede hayata gelmiş.
·         Babası epey varlıklı biri olmasından ötürü Rusya’nın pek çok bölgesinde mülkü bulunmaktaydı.( Bu sebeple Radişyev’in dünyaya gelmesinin
ardından babasının sahibi olduğu bir köye göçerler.)
·         Bu sebeple Radişyev’in çocukluğu doğa güzellikleri ve bolca da masalla geçer.
·         Daha 7 yaşındayken , dönemin adeti olarak her varlıklı Rus ailesi gibi Radişyev’i alıp Moskova’ya götürürler ve Fransız bir hocaya teslim ederler. Bu öğretmen Cumhuriyetçi biri olması yönüyle de Radişyev’e tesir etmiştir. Bu sırada Radişyev Fransızcayı  ve Fransız edebiyatını öğrenmiştir.
·         13-15 yaşları arasında ise sarayda eğitim görme fırsatı bulmuştur. Bu sırada ise II. Yekatirina’nın isteği üzerine 12 genç seçilmiş ve Almanya’ya hukuk eğitimi almaya yollanmak istenmiştir. Bu seçilen 12 genç arasında Radişyev de vardır.
·         Radişyev Almanya da eğitimi sırasında hukuk eğitiminin yanında edebiyat tarihi, müzik, doğa bilimleri gibi konularda da eğitim almıştır.
·         Burada üniversite eğitimini tamamlamasının ardından yurduna geri dönmüştür.
·         Yurduna geri döndüğü bu sıralarda Rusya’da birtakım öncü aydınlar, monarşiye karşı fikirler savunmakta geliştirmekteydi. Radişyev de bu öncü aydınlardan ve ülkenin bu iç durumundan etkilenir. Norikov’un  yardımı ile bu dönemde “Yunan Tarihi Hakkında Düşünceler” MABİLİ’den çevirir.
·         Savcılık görevine getirilir ancak pek uzun süre devam etmez.
·         En önemli ve isyankâr Rus romantik edebiyatının ilki sayılabilecek “St. Petersburg’dan Moskova’ya Seyahat” isimli eserini kaleme alır ; ancak bu eseri tamamlamasına rağmen eseri bastırabileceği bir matbaa maalesef bulamaz. Bu sebeple kendi imkanı ile 650 adet basar. Bunlardan yalnızca 25 tanesini satabilir, geri kalanları eşe dosta çevresine dağıtır.
·         Bu önemli eser konu olarak hukuk ve adaletin verilen değil alınması gereken bir şey olduğunu bu sebeple halkın monarşiye boyun eğmek yerine kendi toprağında esaret yaşamak yerine mevcut yönetime karşı ayaklanması ve halkın  hakkını araması gerektiğini vurgular. Eserde Rus aydın ve köylü tiplemeleri yer alır.*** Bu eser kulağına gidince II. Yekatirina çılgına döner ve karar alınarak Radişyev idam cezasına çarptırılır. Lakin nihayetinde bu ceza hafifletilerek cezası Sibirya’ya sürgüne çevrilir.
·         Radişyev Sibirya’da da boş durmaz eker biçer ve Sibirya’nın ilerde çok zengin bir bölge olacağını müjdeler.
·         2. Yekatirina’nın ölümü ile 5 yıl sürgün hayatının ardından ülkeye geri döner.
·         Ancak görür ki Rusya’da büyük fikirlere asla ehemniyet verilmeyecektir. O da despotizme tepki olarak intihar ederek hayatına son verir.
·         “Azatlık” eseri önemlidir.

·         “Bir Haftanın Günlüğü”  isimli eserinde ise “SANTİMANTALİZM” dikkat  çeker. Arkadaş grubundan bir hafta ayrı kalan gencin hali esere yansıtılır.

0 yorum:

Yorum Gönder